Hypnotherapie
Wanneer is de laatste keer dat je zat te dagdromen? Was dit toen je verdiept was in een mooi boek of de vakantie van je dromen in geuren en kleuren weer voor je zag? Zo’n moment dat je weer midden in die beleving zat. Grote kans dat je in trance was en gehypnotiseerd was.
Meeste mensen kennen hypnose als iets is waar je zelfcontrole bij verliest zoals je ziet in shows op TV of in films en waar de hypnotiseur je de gekste dingen laat uitvoeren. Daardoor is een onjuist beeld van hypnose ontstaan. Om onder hypnose te komen moet je wel meewerken, want wie niet onder hypnose wil, komt ook niet onder hypnose. En onder hypnose doe je geen dingen die je normaal ook niet zou doen. Maar wat is hypnose dan wel?
Wat is hypnose?
“Hypnose brengt iemand in een veranderde bewustzijnstoestand, die ervoor zorgt dat verborgen ervaringen of ingeslepen patronen uit het onderbewuste naar boven gehaald kunnen worden”.
Tot voor kort dacht men dat hypnose een vorm van slaap was of dat het eenvoudigweg een vorm van uitgeschakeld bewustzijn was. In werkelijkheid is het een bepaalde bewustzijnsstaat waarin onze hersenen zich bevinden waarbij zij openstaan voor suggestie. Dit is wetenschappelijk aangetoond met behulp van MRI scans tijdens hypnose. En juist deze staat is iets dat ons eigenlijk niet geheel onbekend is. Dagelijks ervaren wij momenten dat wij gefocust zijn op iets. En daarom ‘voelt’ hypnose vertrouwd aan en heeft iemand die in hypnose verkeert niet het idee dat er iets ongewoons gebeurt. De meeste mensen ervaren hypnose als een moment van ontspanning en rust.
Wat is regressie?
Met regressietechnieken kan de therapeut verborgen herinneringen en weggestopte traumatische ervaringen naar boven halen en deze op gecontroleerde wijze de cliënt weer laten doorlopen waarna verwerking en dus genezing kan plaatsvinden.
Waarvoor Hypnotherapie en regressietherapie?
Sommige klachten zijn niet gemakkelijk te verhelpen, omdat de oorzaak vaak niet bekend is. Wellicht heeft u al van alles geprobeerd en vraagt u zich af: “Hoe kan ik erachter komen waar mijn probleem vandaan komt en wat kan ik eraan doen? Hoe kan ik verder zonder dat deze klacht mijn leven zo beperkt? Hoe kan ik bereiken wat ik wil? Kom ik er ook vanaf zonder alles weer te moeten (her)beleven?” Een antwoord hierop kunt u vinden via hypnotherapie.
Hoe werkt hypnotherapie?
Via een intake gesprek geeft u de therapeut alle informatie over uw klacht die voor therapie belangrijk is. Deze informatie wordt strikt vertrouwelijk behandeld. Daarna komt u met de therapeut overeen wat de therapie zal inhouden en wat het te behalen doel is. In de volgende sessies leert u met behulp van uw eigen levenservaring uw problemen op te lossen. U werkt zelf aan uw eigen ontwikkeling. U leert grenzen te verleggen en optimaal gebruik te maken van uw persoonlijke kwaliteiten. De therapeut speelt hierbij een adviserende en begeleidende rol.
Praktische informatie
Als hypnotherapeut behandel ik pas lichamelijke klachten nadat u uw huisarts heeft geconsulteerd en in overleg met uw huisarts.
Het aantal sessies is per klacht verschillend en kan dus variëren (gemiddeld kan dit liggen tussen de 5 en 12 sessies).
Tarieven
Uurtarief € 70,00
Particulier incl. 21% BTW.
Zakelijk en bij vergoeding van ziekenkosten verzekering excl. 21% BTW.
Omdat hypnotherapie een vorm is van kortdurende therapie met effectieve en blijvende resultaten, worden de kosten steeds vaker door zorgverzekeraars vergoed.
Hypnotherapie werkt effectief bij:
- het verminderen of doen verdwijnen van angsten en fobieën, zoals faalangst, vliegangst, claustrofobie, angst voor de tandarts en hoogtevrees;
- leren omgaan met spanningen en stress;
- het verwerken van emotionele gebeurtenissen en trauma’s;
- afleren van dwangmatige handelingen, zoals eetproblemen, roken en nagelbijten;
- opheffen of verzachten van lichamelijke klachten en pijn, zoals chronische pijn en hoofdpijn;
- opheffen van psychosomatische klachten m.b.t. hyperventilatie, huidklachten en maag- en darmklachten;
- oplossen van minderwaardigheidgevoelens, onzekerheid, schuldgevoelens;
- het trainen van sociale vaardigheden en het verkrijgen van meer zelfvertrouwen;
- oplossen van slaapproblemen;
- inzicht krijgen in de eigen persoonlijkheid en verborgen talenten;
- het omgaan met bestaansklachten, zoals neerslachtigheid, midlifecrisis, de overgang en burn-out.
Stukje geschiedenis over Hypnose
De oorsprong van hypnose, waarvan regressie vaak deel uitmaakt, vinden we al in heel oude beschavingen, De eerste geschriften die melding maken van trance of hypnose stammen al uit 600 voor Christus. Ook in de Bjjbel, Genesis 2, vers 21 kan men dit al terug vinden. Ook door de eeuwen heen werden in de Indiase, Chinese en Egyptische cultuur mensen in trance gebracht voor pijnbestrijding. Rond 1700 brachten ontdekkingsreizigers de kennis van hypnose naar West-Europese landen, maar zijn werkelijke intreden in de westerse psychologie. Het was Frans Anton Mesmer, astronoom en arts, die met deze manier van genezen en bewustzijnsverandering de eerste stappen zette. Zijn student Armand de Puységur is het centrale punt in de hypnosegeschiedenis want hij ontdekte dat hypnose door middel van suggestie mogelijk is en kon vanaf dat moment een patiënt in hypnose brengen voor grote en kleine operaties. Deze methode van hypnose werd daarna lage tijd toegepast om de anders zo pijnlijke medische handelingen uit te voeren. Vooral in de eerste wereldoorlog kwam hypnose tot bloei bij toepassing van de oorlogsslachtoffers. Hypnose kwam na jaren weer in de “koelkast” te staan door de ontdekking van het verdovingsmiddel chloroform.
Hypnose heeft en zal zijn helende werking nooit verliezen.